Skip to content

Geschiedenis

Tijdens de oorlogsjaren kwam er te Erembodegem een studentenvoetbalclubje, The Black-Star genaamd, tot stand.  Gestimuleerd door het groeiend succes van deze vriendengroep werden op het dorp in het oud lokaal van het vooroorlogse Wilskracht Erembodegem de koppen bij elkaar gestoken en de oprichting overwogen van het huidige KSK Erembodegem. 

Albert Meert (voorzitter), Marcel Abbeloos, Jozef D’Haen, Jozef De Sadeleer (lokaalhouder), Frans Boel (secretaris en latere burgemeester) en Julien Van Den Bossche besloten in het jaar 1943 aan te sluiten bij de K.B.V.B. waar het stamnummer 4010 werd toegewezen aan de rood-witten uit Erembodegem.
Er werd gespeeld op een weide naast de Dender en even later verhuisde men naar de Avaanstraat. Begin de jaren 50 bereikte het toenmalig bestuur een akkoord met Frans Bruylandt om het huidige terrein aan te leggen in de Gerstenstraat.

Hieronder vindt u een beknopt overzicht van de rijke geschiedenis van K.S.K. Erembodegem.

foto de oude doos 2 - website 2021

• 1944-45 : noodcompetitie in de Denderstreek
• 1945-46 : start in 3° gewestelijke reeks C
• 1955-56 : kampioen
Voorzitter was toen Albert Meert. Hij werd later aan de top opgevolgd door Cyriel Daver die op zijn beurt in 1960 werd afgelost door Raf Steenhaut.
• 1960-61 : degradatie naar 3° provinciale
• 1966-67 : kampioen
In 1668 werd de club in rouw gedompeld. Op 25/05/1968 was Roland Boel, de 19-jarige midvoor en zoon van de burgemeester en medestichter van de club Frans Boel, het slachtoffer van een ongeval met dodelijke afloop.
• 1968-69 : degradatie
Voorzitter Steenhaut gaf ontslag en hij werd opgevolgd door Remi Van Vaerenbergh.
• 1973-74 : degradatie naar 4° provinciale
• 1974-75 : kampioen
• 1976-77 : degradatie
Elf jaar speelde rood-wit in de laagste reeks
• 1987-88 : kampioen

In april ’88 van dit kampioenen jaar werd de club wederom zwaar beproefd want de dag voor het behalen van de titel na een spannende nek aan nek race tegen de dorpsgenoten van FC Doggen werd voorzitter Remi Van Vaerenbergh naar zijn laatste rustplaats gebracht. Zijn zoon Steven nam de taak van zijn vader over en hij deed dit met brio. Rond deze periode werd door de supportersclub “De Vriendenkring” een nieuwe omheining en verlichting gezet.
  • 1989-90 : degradatie
  • 1992-93 : kampioen

Onder impuls van voorzitter Steven Van Vaerenbergh werden in 1992 nieuwe kleedkamers gebouwd en in 1993, de club is toen Koninklijke geworden, werden de terreinen aangekocht.

  • 1994-95 : kampioen in 3° provinciale
  • 1995-96 : degradatie uit 2° provinciale

In 1996 werd Eric Pereboom voorzitter en hij werd eind 1998 opgevolgd door Roland Van Brempt.

  • 2000-01 : degradatie naar 4° provinciale
  • 2001-02 : promotie via een 2° plaats naar 3° provinciale

Sedertdien speelt onze club ononderbroken in deze reeks met als uitschieter de titel in 2017-18 zonder één verliesmatch en dat allemaal in het jubileumjaar van het 75-jarig bestaan van de club.  Het seizoen 2018-19 eindigt in mineur met de degradatie naar 3° provinciale.

In 2007 nam huidig voorzitter Guy Arys de fakkel over van Roland Van Brempt.

Om niemand te vergeten heb ik doelbewust gekozen enkel de stichters en voorzitters bij naam te vernoemen.  Toch een speciale vermelding voor Achiel Van Pottelbergh en Eric Pereboom die dank zij hun opzoekingswerk het mogelijk maakten deze historiek op te stellen.

Tot mijn spijt moet ik nog melden dat deze twee heren dit jaar hun aardse bestaan hebben geruild voor het eeuwige hiernamaals.

Maar er is nog meer!

In het seizoen 2016-2017 werd de damesploeg van K.S.K. Erembodegem boven de doopvond gehouden.  Onder impuls van voorzitter Guy Arys en hoofdsponsor juwelier Lieven Van Impe werden een 10-tal speelsters samengebracht die op hun beurt de groep uitbreidden via hun vriendengroep.  Sommigen hadden nog nooit een voetbal in hun handen gehad en kwamen van de dans- of zwemclub.  Anderen hadden E. Aalst vaarwel gezegd en kozen voor het plezier en kameraadschap bij KSKE.

In hun eerste seizoen mochten ze begin oktober hun eerste thuiswedstrijd ooit spelen voor rood-zwart.  Driehonderd toeschouwers beleefden een hilarische avond (en nacht) en mochten genieten van de 11-0 overwinning.

Elke vrijdagavond dat onze dames thuis speelden kwamen meer dan tweehonderd supporters deze meiden vooruitschreeuwen en een tweede plaats op het einde van het seizoen na het ongenaakbare AA Gent was hun deel.

Treuren over een gemiste promotie werd er niet gedaan en het volgende seizoen 2017-2018 werd aangevat met hetzelfde motto als voorheen : niets moet maar alles mag, als we de tegenstander maar over onze knie leggen.  En dat gebeurde ook want na een spannende nek-aan-nek race met Olsa Brakel werd onze damesploeg tot kampioen gekroond en dat allemaal in ons jubileumjaar 2018.

De promotie naar 2de provinciale was een feit maar zeker geen eindpunt. 

Onze meiden gingen de confrontatie aan met het sterke Waarschoot en kwamen een paar punten te kort om rechtstreeks te promoveren.  Dan maar via de eindronde. 

En ja hoor – twee wedstrijden moesten worden gewonnen en dat gebeurde ook.  Na drie jaar damesvoetbal in Erembodegem kwamen wij de hoogste provinciale reeks binnengewandeld.

En daar vertoeven we nog steeds.

Langs deze weg wil ik nog alle ex- en huidige bestuursleden maar ook alle door de jaren heen getrouwe sponsors bedanken voor hun tomeloze inzet en financiële ondersteuning.

Buy Ticket

sign in to post your comment or signup if you dont have any account.

Chris,

Hoe oneerlijk kan het leven zijn …

Op 28 februari 2023 werd een hoofdstuk clubgeschiedenis bij K.S.K. Erembodegem in mineur afgesloten.  Onze “coach” is niet meer.  Chris werd door het lot aangeduid om zijn wereldse bestaan om te ruilen en dit na een lange strijd tegen het monster met de grote ‘K’ die hij ondanks zijn oeverloze positieve ingesteldheid onmogelijk kon winnen.

Chris trainde in zijn carrière onze beloften, onze damesploeg en vooral ook onze eerste ploeg.  Zoals elke trainer kende hij ups en downs maar nooit liet hij de moed zakken en steeds opnieuw stond hij paraat om er weer tegenaan te gaan.  Je was een gewaardeerde coach en vooral een vriend van velen.  De ontelbare mooie momenten – remember de legendarische porto avonden – die wij samen beleefden staan steevast in ons geheugen gegrift.

Nu je er niet meer bent voelen we pas echt aan wat men bedoelt met “ik ga je missen”.  Wij missen je nu al beste Chris, maar één ding is zeker.  Uw naam zal voor eeuwig verbonden blijven aan onze club.

Je was niet alleen een clubman maar vooral ook een prachtige echtgenoot en een geweldige vader.  Alles wat een gezin kan wensen had je voor mekaar gekregen.  Huisje, tuintje, afgestudeerde kinderen, iedereen aan het werk, af en toe een tripje naar zee of een reisje naar Italië … je genoot van al dit moois.

Veerle, Yaro en Jenne.

Jullie verliezen een echtgenoot en papa en het is onmogelijk om de leemte die Chris achterlaat op te vullen.  Geef hem het plaatsje in jullie hart dat hij verdient en herinner hem zoals hij was met alle mooie en minder mooie momenten.

Vanwege het bestuur, spelers en supporters van K.S.K. Erembodegem wensen wij uw vrouwtje Veerle, uw kinderen Yaro en Jenne, en de ganse familie veel sterkte toe in deze moeilijke periode.

Het ga je goed Chris en tot later.